نقطه پایان نزول بورس کجاست؟

didi ghatar.com ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ دیدگاه ۴۷۸

شاخص کل بورس تهران دیروز بار دیگر با یک افت ۲.۵درصدی مواجه شد. اکنون پرسش این است که نقطه پایان اصلاح شاخص بورس کجاست؟

بورس بازار سرمایه

داده‌های آماری نشان می‌دهد با توجه به رشد بیش از حد قیمت‌ها در دوره صعود، اصلاح کنونی بازار سهام باید بعد از تعدیل مناسب نسبت قیمت به درآمد(P/E) بازار سهام اتفاق بیفتد که مصادف با اشباع فروش و جذاب‌تر شدن قیمت‌ها در بازار سهام خواهد بود.

نزول بازار سهام از۲۰مردادماه تاکنون این پرسش را مطرح کرده است که چرا شاخص کل بازار سهام در حال کاهش است؟ اما قطعا سؤال دقیق‌تر این است که چرا شاخص بورس نباید کاهش پیدا می‌کرد؟آیا قیمت‌ها باید تا ابد صعود کنند؟ مگر نه این است که قیمت‌ها در ترندهای صعودی و نزولی باید اصلاح شوند؟ شاخص کل بورس تهران از اردیبهشت سال ۹۷تا ۲۰مرداد امسال بیش از ۲۲۰۰درصدرشد کرده و بسیاری از آمارها نشان می‌دهد، میزان رشد بازار سهام از ابتدای سال‌جاری تاکنون به حدی بوده که بازار سهام را به مرحله اشباع خرید رسانده بود و حتی دیگر با هدف‌گذاری‌های تورمی هم سازگاری نداشت. اعداد و ارقام مربوط به نسبت قیمت به درآمد(P/E) بورس تهران اثبات می‌کند که قیمت سهام شرکت‌های بورس به چنان سطحی از رشد رسیده بودند که در تاریخ بورس بی‌سابقه بود و عملا قیمت سهام بسیاری از شرکت‌ها در بورس به‌شدت گران شده بود.

اما با وجود این ارقام، یک پرسش عجیب در میان مردم و شبکه‌های مجازی مطرح است که چرا شاخص بورس نزول کرده است! خلق این پرسش تا همان اندازه عجیب است که انتظار داشته باشیم که قیمت‌ها تا ابد رشد کنند و هیچ‌گاه به مرحله اشباع خرید نرسند.در چنین شرایطی ظرف روزهای گذشته انتقادهای گسترده‌ای نسبت به نزول شاخص مطرح شده و حتی در شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه در گروه‌های تلگرامی، اغلب موضوعاتی درباره نزول و آینده شاخص‌های بورس مطرح می‌شود که هیچ مبانی علمی ندارند و صرفا ساخته و پرداخته رویاهای ذهنی برخی سهامداران است و اغلب سهامداران نیز تحت‌ تأثیر همین کانال‌های تلگرامی هستند.

تحت‌ تأثیر همین انتقادها و فشارها مسئولان بازار سرمایه در دو هفته گذشته در نشست‌هایی که با سهامداران حقوقی بزرگ داشتند بسته‌هایی را برای نجات بازار سهام ارائه کردند، اما این بسته‌های نجات هم کارساز نشد و بازار سهام همچنان براساس مکانیسم‌های رفتاری خود عمل کرد و دیروز بار دیگر با نزول مواجه شد. در ادبیات مالی گفته می‌شود که دستکاری در بازارها و همینطور انتشار اخبار و رویدادها صرفا در روند بازارخلل و نوسان‌های کوتاه‌مدت ایجاد می‌کند و بازارهادر بلندمدت راه خودشان را می‌پیمایند.در رویداد کنونی هم مشخص شد آنچه در کتب مالی نوشته شده صحت دارد و با وجود تزریق منابع مالی هنگفت به بازار و ارائه بسته‌های حمایتی از دو هفته پیش تاکنون، بازار سهام راه خود را پیموده است.

  خودرو به بورس می رود؟

بازار گران شده بود

آمارها نشان می‌دهد که میانگین نسبت قیمت به درآمد بورس تهران که یکی از معیارهای اندازه‌گیری میزان ریسک و بازده سرمایه‌گذاری در بازار سهام است در نیم قرن گذشته در محدوده ۴.۵تا ۷.۵مرتبه بوده و فقط در برخی مقاطع این نسبت به‌طور مثال در سال ۹۲از مرز ۱۰مرتبه تجاوز کرده است.به زعم بسیاری از کارشناسان با درنظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور نسبت قیمت به درآمد مناسب برای بازار سهام ایران با درنظرگرفتن مبانی بنیادی و متغیرهای اقتصاد کلان اتفاقا همین اعداد است، اما در طول ۲سال گذشته معادلات بازار سهام تحت‌تأثیر دگرگونی در متغیرهای کلان، دستخوش تغییر شد و این نسبت به‌شدت رشد کرد. ضمن اینکه درست یا غلط، مبنای نسبت قیمت به درآمد دیگر در محاسبات سرمایه‌گذاری درنظر گرفته نشده و به جای آن بحث ارزش جایگزینی شرکت‌ها ملاک سرمایه‌گذاران به‌ویژه تازه واردها برای خرید سهام درنظر گرفته شد؛ موضوعی که همین حالا هم درمورد آن بین کارشناسان اختلاف نظر وجود دارد و به باور اغلب خبرگان مالی شاید بتوان در محاسبات جدید، برای سرمایه‌گذاری در بورس، بحث ارزش جایگزینی شرکت‌ها را طرح کرد، اما نمی‌توان نقش نسبت قیمت به درآمد(P/E) شرکت‌ها را حذف کرد.

براساس تازه‌ترین گزارش مدیریت آمار و اطلاعات بورس تهران، نسبت قیمت به درآمد (p/e-TTM) کل بورس تهران که در عین حال معیاری برای گران بودن یا نبودن قیمت سهام شرکت‌هاست در تیرماه امسال به عدد بسیار عجیب ۴۲مرتبه رسیده بود؛ عددی که حتی در بورس نیویورک با شرکت‌های به‌شدت سودآورتر با توان تکنولوژیکی بالاتر هم کمتر رخ می‌دهد و حتی برای شرکت‌هایی با بنیان‌های سودآوری بسیار بالا هم رقم بسیار بالایی است.برخی مطالعات نشان می‌دهد که میانگین نسبت قیمت به درآمد بورس نیویورک به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار سهام دنیا با ارزشی بیش از ۲۱هزار میلیارد دلار به ندرت از ۳۰مرتبه تجاوز می‌کند.

  آیا وزیر اقتصاد با پاستور خداحافظی می کند؟

مقایسه این اعداد نشان می‌دهد که سطح عمومی قیمت‌ها در بازار سهام ایران با چنان رشدی مواجه شده بود که نیاز به اصلاح داشت و این اصلاح تحت‌تأثیر بهانه‌های خبری و همینطور رسیدن به مرحله اشباع خرید از ۲۰مردادماه آغاز شده است و طبق قوانین رفتاری بازارها تا زمانی که این اعداد اصلاح نشود تعادل به بازار سهام بر نمی‌گردد و بازار سهام به مرحله اشباع فروش نخواهد رسید،اما اکنون این پرسش مطرح است که نقطه پایان اصلاح شاخص بورس کجاست؟

پایان اصلاح کجاست؟

داده‌های آماری نشان می‌دهد تحت‌تأثیر نزول بازار سهام در یک دوره کمتر از۱۰روزه در مردادماه میانگین نسبت قیمت به درآمدبورس تهران(p/e-TTM) از محدوده ۴۲مرتبه به سطح ۳۷مرتبه تا پایان مردادماه رسیده است. از ابتدای شهریور نیز شاخص کل بورس تهران در محدوده یک میلیون و ۶۰۰هزار واحد در نوسان بوده؛ بنابراین درخوش‌بینانه‌ترین حالت نسبت قیمت به درآمد بورس تهران هم‌اکنون در محدوده ۳۵مرتبه در نوسان است. این اعداد نشان می‌دهد بازار سهام هنوز تا مرحله اصلاح کامل فاصله دارد. همچنین در بررسی‌های تکنیکی مشخص می‌شود که میزان نزول شاخص از آخرین موج صعودی که از خرداد امسال آغاز شده بود بالغ بر ۳۸.۲درصد بوده که یک نسبت استاندارد برای دوره‌های اصلاح تلقی می‌شود. در چنین شرایطی دو سناریو مطرح است.

سناریوی نخست این است که چنانچه شاخص بورس نتواند در محدوده یک میلیون و ۶۰۰هزار واحد حمایت شود احتمالا دامنه نزول شاخص بورس تا یک میلیون و ۵۰۰هزار واحد یعنی محدوده ۵۰درصد نزول، از حرکت قبلی امتداد خواهد یافت و چنانچه در این منطقه هم مورد حمایت قرار نگیرد شاخص بورس تا محدوده ۶۱.۸درصد از حرکت قبلی یعنی تا یک میلیون ۳۵۰هزار واحد افت خواهد کرد، اما به‌احتمال قوی این منطقه، پایان نخست اصلاح شاخص در موج چهارم خواهد بود که احتمالا مصادف خواهد شد با اصلاح مناسب، نسبت قیمت به درآمد بازار سهام و جذاب‌تر شدن قیمت سهام شرکت‌ها.

بهزاد رنجبر- همشهری آنلاین

رای‌ها
امتیازدهی به مطلب

جدیدترین مطالب قطار وبگردی را از دست ندهید!

شاید این مطالب را هم بپسندید

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx