اصول حسابداری به زبان ساده

dell ghatar.com ۱۵ دی ۱۴۰۱ دیدگاه ۵۱

اگر به دنبال یادگیری اصول حسابداری به زبان ساده هستید، حتما این مقاله را تا انتها مطالعه کرده و با اصول پذیرفته شده حسابداری آشنا شوید.

 اصول حسابداری به زبان ساده

پیشنهاد ویژ: برای یادگیری هرچه بیشتر اصول حسابداری حتما از فیلم آموزش حسابداری آموزشگاه آریا تهران استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های ۰۲۱۶۶۹۱۹۶۳۳ الی ۷ تماس گرفته و یا وارد وب سایت www.aryatehran.com شوید.

اصول حسابداری موضوعی است که تسلط بر آن امتیازات فراوانی به همراه خواهد داشت. در این مطلب سعی کرده ایم راجع به مهمترین اصول حسابداری، مزایای استفاده از این اصول و … توضیحات کاربردی را برای شما بیان کنیم. مطالعه این مقاله از گروه آموزشی آریا تهران را از دست ندهید.

اصول حسابداری چیست؟

این اصول به رهنمودهای جامعی که هنگام تهیه صورت های مالی دنبال می‌شود، اشاره دارد. برای اطمینان از سازگاری و امکان مقایسه با سایر شرکتها، باید یک مجموعه اصول مشترک برای تهیه گزارشگری مالی کلیه شرکتها در یک کشور خاص استفاده شود. استفاده از این اصول منجر می‌شود عملکرد مالی واقعی شرکت در گزارش‌های مالی نشان داده شود. برخی از اصول حسابداری که به طور کلی و جهانی پذیرفته شده‌اند، عبارتند از : اصل درآمد، هزینه، تطبیق، سازگاری و مواردی از این قبیل که در ادامه بررسی شده‌اند.

در یک کلام می‌توان گفت که اصول مختلف حسابداری به مجموعه‌ای از قواعد و مفاهیم عملیاتی و کلی گفته می‌شود که یک الگو برای انجام امور مالی را در اختیار حسابدار قرار می‌دهد. آشنا شدن با این اصول، باعث می‌شود تا به اصلی‌ترین مفروضات حسابداری آشنا شوید و رشته حسابداری را دقیق‌تر بشناسید.

اصول اولیه حسابداری چیست؟

اصول اولیه حسابداری قوانین و رهنمودهایی هستند که شرکت ها باید هنگام گزارش دادن داده های مالی از آنها پیروی کنند. حسابداری بر پایه مجموعه‌ای از مفروضات و اصول تشکیل شده که اغلب اشخاص، این مفروضات و قوانین را با نام اصول حسابداری می‌شناسند. آشنایی با این اصول به شما کمک خواهد کرد تا حسابداری را بهتر درک کنید و بخش‌های مختلف آن را بهتر بشناسید.

اصول حسابداری در واقع یک الگوی جامع انجام امور حسابداری می باشد که بر طبق نظر بزرگترین اساتید در این حوزه، سازنده اسکلت اصلی این دانش و اصول و مقررات این حرفه می باشد. اصول حسابداری به همراه مفروضات بنیادی مفاهیم اولیه حسابداری را تشکیل می دهند. پایه‌های دانش حسابداری بر روی هر دو قسمت ذکر شده قرار دارند. منشا ظهور اصول حسابداری، در واقع از مفروضات حسابداری بوده است. تهیه و تنظیم صورت‌های مالی و عرضه گزارشات بدون دانستن مفروضات بنیادی اصول و مفاهیم حسابداری میسر نیست.

پیشنهاد ویژه: برای کسب اطلاعات بیشتر حتما مقاله رشته حسابداری مطالعه شود.

چرا اصول حسابداری اهمیت دارند؟

نیاز گسترده اغلب کسب و کارها به یک حسابدار یا تیم حسابداری بر کسی پوشیده نیست و همین امر باعث شده فرصت‌های شغلی فراوانی برای این رشته وجود داشته باشد. با این وجود نیاز به تجربه و علم کافی برای این کار است. اصول حسابداری از مهمترین مفاهیم در این باره است که می‌توان با اشراف به آنها امور مالی را راحت‌تر انجام داد و در این زمینه تجربه کافی و آگاهی لازم را کسب کرد. در ادامه برخی از این اصول که دارای اهمیت بیشتری در انجام امور حسابداری هستند و مزایای استفاده از آنها بررسی خواهد شد.

مزایای استفاده از اصول اولیه حسابداری

استفاده از اصول ذکر شده به شکل یک راهنمای جامع برای تمام مجموعه‌ها و کسب و کارها مزایایی به همراه خواهد داشت که مهمترین آنها به شرح زیر است:

  • امکان مقایسه
  • کنترل حسابداری
  • سهولت حسابرسی
  • انعطاف پذیری
  • برابر سازی سیستم حسابداری
  • به وجود آوردن دستورالعمل آشکار و معلوم
  • پرهیز از کارکرد سلیقه ای
  • قابل استفاده بودن نتایج حسابداری برای همگان
  • قابل مقایسه بودن خروجی ها
  • میسر کردن وارسی در دوره‌های مختلف مالی
  • قابلیت ارائه به مراکز وارسی یگانه مثل ادارات و سازمان ها

اصول اولیه حسابداری

دارایی‌ها، بدهی‌ها، سرمایه، درآمد و هزینه‌ها عناصر اصلی در اصول اولیه حسابداری هستند که در حسابداری آن‌ها به صورت زیر تشریح شده اند:

معادله اصلی اصول حسابداری –> دارائی‌ها = بدهی + سرمایه

  • دارایی ها (Assets)
  • بدهی ها (Debts)
  • سرمایه (Capital)
  • درآمد (Income)
  • هزینه ها (Expenses)

اصول اولیه حسابداری چیست؟

مهمترین اصول حسابداری به زبان ساده

نکات زیر هشت اصل مهم حسابداری است که کاربرد فراوانی در روابط مالی دارد و به صورت مشترک در کسب و کارهای مختلف و مشاغلی که نیاز به حسابداری دارند استفاده می‌شود. این اصول مهم و اساسی در حسابداری عبارتند از:

  • اصل هزینه
  • اصل درآمد
  • اصل بهای تمام شده
  • اصل دو وجهی ثروت
  • اصول محافظه ‌کاری
  • اصل تطبیق درآمد و هزینه‌ها
  • اصل سازگاری
  • اصل اهمیت
  • اصل افشای کامل

اصل هزینه

اصل هزینه یکی از مهمترین اصول حسابداری است. اصل هزینه مستلزم این است که دارایی‌ها با قیمت مبادله آنها، یعنی هزینه خرید، یا هزینه تاریخی ثبت شوند. هزینه تاریخی به عنوان مبنای ارزیابی مناسب برای شناخت مالکیت کلیه کالاها و خدمات، هزینه‌ها و حقوق صاحبان سهام شناخته می‌شود. به عبارت دیگر، یک کالا در تاریخ خرید به قیمت مبادله ارزیابی می‌شود و در صورت‌های مالی با ارزش واقعی آن یا کسر قسمت استهلاک شده آن نشان داده می‌شود.

میزان انعکاس هزینه و ارزش در حساب‌ها در بسیاری از بحث‌های جاری حسابداری مهم است. بنابراین این اصل، میزان هزینه، عینیت بیشتر آن و امکان‌پذیر شدن حسابرسی دقیق‌تر را برای صورتهای مالی در یک مجموعه فراهم می‌کند.

اصل درآمد

در مقابل اصل هزینه که یکی از مهمترین اصول حسابداری شخصی و مالیاتی به شمار می‌رود، اصل درآمد  یا در اصطلاح Revenue principle قرار دارد که به همان میزان دارای اهمیت است. اگر جایی دیدید که از اصل تحقیق نام برده شده، بدانید منظور همین مفهوم درآمد است. به زبان ساده این اصل می‌گوید که درآمد زمانی محقق خواهد شد که فروش کالا و ارائه خدمات صورت بگیرد و هزینه آنها دریافت شود.

اصل بهای تمام شده در حسابداری

طبق اصل بهای تمام شده، مبادلات حسابداری در تاریخ وقوع به بهای تمام شده در دفاتر ثبت می‌گردند. منظور از بهای تمام شده هر دارایی، ارزش مبادله نقدی آن تاریخ تحصیل است. بدهی‌ها نیز معادل وجه نقد جاری مبادله که به عنوان بدهی متقبل شده مورد اندازه گیری قرار گرفته و ثبت می‌شود.

چنانچه دارایی از طریق مبادلات غیر پولی در اختیار واحد تجاری قرار گیرد، ارزش متعارف دارایی تحصیل شده رایگان نیز، ارزش متعارف (منصفانه) دارایی مشابه در بازار در زمان انتقال مالکیت است.

به عبارتی ساده‌ترین پاسخ برای اصل بهای تمام شده تاریخی چیست، منعکس کردن دارایی‌ها به میزان بهای تمام شده تاریخی آن‌ها در ترازنامه پایان سال است و نه ارزش روز آن‌ها. در ادامه به معرفی مزایا و معایب اصل بهای تمام شده می‌پردازیم.

اصل دو وجهی ثروت

این مورد از اصول حسابداری مالی در اصل در قلب کل فرآیند حسابداری یک مجموعه نهفته است. حسابدار وقایع موثر بر ثروت یک نهاد خاص را ثبت می‌کند. بنابراین سیستم‌های حسابرسی به گونه‌ای توسعه یافته‌اند که دو چیز اصلی را نشان می‌دهند: (الف) منبع ثروت و (ب) شکلی که ثروت دارد. این امر در تشخیص میزان دارایی یک شرکت به اشکال مختلف از جمله زمین، تجهیزات و … به خصوص برای سهامداران دارای ارزش بسیار زیادی است.

اصول محافظه‌ کاری

این مورد از اصول حسابداری شخصی و مالی غالباً به این صورت توصیف می‌شود که “هیچ گونه سود پیش بینی نکنید و تمام ضررهای احتمالی را در نظر داشته باشید “. این ویژگی ممکن است به عنوان نسخه واکنشی از فلسفه مدیریتی مینیمکس در نظر گرفته شود، به عنوان مثال، احتمال حداکثر ضرر را به حداقل برسانید. مفهوم محافظه کاری حسابداری نشان می‌دهد که عدم اطمینان و در معرض خطر بودن سرمایه در چه زمان و کجا باید در نظر گرفته شود. این اصل به نوعی عمل محتاطانه و مراقبتی است تا در زمان ظهور مشکلات مالی پیش‌بینی‌های لازم برای آن شده باشد.

محافظه‌کاری در حسابداری به معنای کمرنگ کردن عمدی درآمد و دارایی نیست. این فقط در شرایطی اعمال می‌شود که در آنها تردیدهای منطقی وجود دارد. به عنوان مثال، موجودی‌ها در پایین‌ترین قیمت تمام شده یا ارزش جایگزینی فعلی ارزیابی می‌شوند و ضررها در بیشترین حد تا برای شرایط بد مالی آماده بود. در یک کلام اصل محافظه‌کاری در صورت سود و زیان، تشویق به رسمیت شناختن تمام ضررهایی است که رخ داده یا احتمالاً وجود دارد رخ دهد و  تأیید نکردن سود تا زمانی است که به صورت کامل محقق شود.

اصل تطبیق درآمد و هزینه‌ ها

در این مورد از اصول حسابداری مالی فرآیند تطبیق (مرتبط کردن) دستاوردها یا درآمدها (اندازه‌گیری شده توسط قیمت فروش کالا و خدمات ارائه شده) با تلاش یا هزینه‌ها (که با هزینه کالاها و خدمات استفاده شده اندازه گیری می‌شود) برای یک دوره خاص است. با کسر میزان درآمد از هزینه‌ها سود به دست می‌آید.

مهمترین ویژگی مفهوم تطبیق این است که باید رابطه مثبتی بین درآمد و هزینه‌های مربوطه وجود داشته باشد تا یک شرکت به سودآوری برسد. همچنین باید هزینه‌ها و درآمدهای ناشی از فروش کالا یا ارائه خدمات در یک گزارش مالی واحد ثبت شود. با این وجود، به دلیل ذهنی بودن روند تخصیص هزینه برای یک کالا یا خدمات قبل از فروش یا ارائه آن نیاز به تجربه بالا در زمینه حسابداری است.

اصل سازگاری

این مورد از اصول حسابداری مالیاتی ایجاب می‌کند که یک سازمان در مورد یک روش واحد برای امور مالی خود تصمیم بگیرد و بعد از آن باید از همان روش یا روش مشابهی برای همه معاملات بعدی و ثبت رویدادهای مالی استفاده کند، مگر اینکه تغییر آن ضروری باشد.

اگر روش‌های حسابداری به طور مکرر تغییر کند، مقایسه صورت‌های مالی یک دوره با دوره دیگر دشوار است. استفاده مداوم از روش‌ها و رویه‌های ثابت حسابداری در طول زمان، تحریف حساب سود و زیان و ترازنامه و دستکاری احتمالی این صورتها را تا حد زیادی کم کرده و تشخیص آنها را آسان‌تر می‌کند. همچنین اصل سازگاری برای کمک به شرکای تجاری و سهامداران در مقایسه صورتهای مالی یک شرکت معین در طول زمان و تصمیم‌گیری آنها ضروری است.

اصل اهمیت

مفهوم اهمیت که یکی دیگر از اصول حسابداری شخصی و مالی به شمار می‌رود و بهتر است نه تنها شرکت‌ها بلکه اشخاص برای حسابرسی امور مالی خود از آن استفاده کنند. اصل اهمیت به معنی است که معاملات و رویدادهایی که دارای تأثیرات ناچیزی هستند، نباید در صورتهای مالی ثبت و گزارش شوند. ادعا می‌شود که ضبط رویدادهای ناچیز از نظر سودمندی ضعیف آنها، قابل توجیه نیست. در مورد معنادار بودن رویدادها و معاملات توافق واحدی وجود ندارد.

در واقع این اصل کاملاً ذهنی بوده و به عهده شخص حسابدار است که تعیین کنند چه چیزی دارای اهمیت با فاقد اهمیت برای ذکر کردن یا نکردن در صورتهای مالی است. با این وجود اغلب حسابرسان و کارشناسان این حوزه با هم توافق دارند که می‌توان اصل اهمیت را  برای یک رویداد یا معامله از نظر تأثیر آن بر وضعیت مالی، نتایج عملیاتی، تغییر در وضعیت مالی و تصمیمات یک سازمان و یا شرکت ارزیابی کرد.

اصل افشای کامل

مفهوم افشای نیز یکی دیگر از اصول مهم حسابداری محسوب می‌شود. افشای کامل مستلزم این است که یک بنگاه اقتصادی باید تمام اطلاعات مالی مربوطه را به منظور تصمیم‌گیری مناسب اقتصادی در اختیار افراد مرتبط اما خارج از مجموعه قرار دهد.  این مفهوم حاکی از آن است که هیچگونه اطلاعات اساسی یا مورد علاقه ​​سرمایه‌گذاران در صورتهای مالی واحد تجاری حذف یا پنهان نمی‌شود. این امر یکی از اصول حسابداری مالیاتی نیز به شمار می‌رود و به ویژه برای شرکت‌ها و صنایع فعال در بورس دارای اهمیت است؛ زیرا با توجه به همین اطلاعات است که سهامداران در مورد ارزندگی یک سهم، نگهداری یا فروش آن تصمیم می‌گیرند.

اصل افشا در حسابداری، به این معنا نیست که هر چیزی باید افشاء گردد، بلکه در افشاء اطلاعات، اولاً باید هزینه تهیه و افشاء و ثانیاً مربوط بودن آن، مورد توجه قرار گیرد. اصل افشا با اجتناب مالیاتی، رابطه متقابل دارد؛ به عبارتی هرچه کیفیت اطلاعات داخلی و کیفیت افشا بهتر باشد، اجتناب از مالیات هم بیشتر خواهد بود.

آموزش اصول حسابداری

آموزش اصول حسابداری

برای اینکه آموزش اصول حسابداری به طور تمام و کمال ارائه گردد نیازمند این است که سرفصل های تصویب شده برای این مطلب توسط مدرسین بدون کم و کاست ارائه گردد که هر چه موارد آموزش داده شده تکمیل تر باشد برای استفاده بهینه در آینده شغلی ارآمد تر خواهد بود.

مدرک دوره اصول حسابداری ۱ و ۲

مدرک دوره حسابداری بهترین آموشگاه حسابداری در تهران یعنی آریا تهران مدرک فنی حرفه ای قابل ترجمه رسمی مورد تایید قوه قضائیه و وزارت امور خارجه می باشد.

این مدرک مورد تایید سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی و به عنوان یک Skill Certificate می تواند به عنوان معرفی مهارت های شما و همچنین جز رزومه کاری و مهارتی دانشپذیر قرار گیرد. همچنین دانشپذیران می توانند بنا به درخواست، مدارک بین المللی از مؤسسات معتبر خارجی اخذ نمایند.

رپورتاژ آگهی

0 0 رای‌ها
امتیازدهی به مطلب

جدیدترین مطالب قطار وبگردی را از دست ندهید!

شاید این مطالب را هم بپسندید

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx