تاثیر تغییرات قیمت دلار بر بازار لوله و اتصالات
dell ghatar.com ۲۹ آبان ۱۴۰۲ دیدگاه ۱۰
اگرچه همانند سایر بخشهای صنعتی، تجاری و خدماتی، این صنعت نیز در برابر نوسانات نرخ دلار بسیار تاثیرپذیر است. تاثیرات تغییر قیمت ارز، بر قیمت تمام شده و در دسترس بودن مواد اولیه، ماشین آلات و تجهیزات غیر قابل انکار خواهد بود. در این گزارش به بررسی تاثیر تغییرات قیمت دلار بر بازار لوله و اتصالات در ایران و نحوه سازگاری تولیدکنندگان، تاجران و مصرفکنندگان با چالشها و فرصتهای ناشی از این وضعیت میپردازیم.
تاثیرات قیمت دلار بر بازار لوله و اتصالات در ایران
دلار، یکی از ارزهای قدرتمند در دنیاست که به عنوان پایه مبادلات ارزی در بسیاری از کشورها استفاده میشود. ایران یکی از کشورهایی است که در دهههای گذشته همواره دچار نوسان در قیمت دلار و سایر ارزهای خارجی بوده است. این نوسانات به دلیل مناقشات و اختلافها با کشورهای بزرگی همچون آمریکا و تحریمهای اقتصادی متعدد وجود دارد و بر اقتصاد کشور تاثیرات بسیاری داشته است. اقتصاد ایران وابستگی زیادی به قیمت دلار دارد. بنابراین کوچکترین نوسان در قیمت این ارز، میتواند در ابعاد وسیع در بازارهای متعدد تاثیرگذار باشد. قیمت لوله در ایران نیز با توجه به افزایش قیمت دلار، تنشهای متعددی را تجربه میکند. از جمله این تأثیرات میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
کاهش واردات مواد اولیه
بخشی از مواد اولیه که در تولید لوله و اتصالات نقش دارند، وارداتی هستند. بنابراین افزایش قیمت دلار موجب افزایش قیمت این مواد نیز خواهد شد. در نتیجه این افزایش قیمت مواد اولیه، تولیدکنندهها به ناچار محصولات خود را گرانتر میفروشند تا هزینهها را جبران کنند و به سودآوری مناسبی برسند.
گسترش دلالی در بازار
گسترش واسطه گری در بازار، یکی از مهمترین مشکلاتی است که به دلیل رشد نرخ تورم و رشد قیمت دلار ایجاد میشود. در حقیقت افزایش مداوم قیمت دلار باعث میشود که واسطهها اقدام به انبار کردن و یا عدم عرضه محصولات کنند. هدف این افراد، در نهایت عرضه محصولات باقیمتهای بیشتر و کسب سود بالاتر است. جهت کاهش زیان ناشی از پدیده واسطه گری، نقش خرید این محصولات از نمایندگی اصلی فروش لوله و اتصالات بسیار پررنگ است.
کاهش عرضه محصولات
عرضه و تقاضا، در صورت هماهنگی میتوانند به ثبات قیمت لوله و اتصالات در بازار کمک کنند. یکی از اثرات مخرب افزایش قیمت دلار، کاهش عرضه تولیدکنندههای لوله و اتصالات است. زمانی که این تولیدکنندهها در تأمین مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصولات خود مشکل داشته باشند یا به اجبار این مواد را با قیمت بالاتری خریداری کنند، ناچار مواد اولیه کمتری خریداری میکنند. در نتیجه تولید محصولات نیز کاهش پیدا میکند. تولید کم محصولات، کاهش میزان عرضه و نهایتا عدم هماهنگی آن با میزان تقاضا خواهد شد. در نهایت این عدم توازن، موجب عدم ثبات در بازار لوله و اتصالات میشود.
افزایش هزینههای انرژی
به صورت کلی برای تولید هر نوع و لوله و اتصال، نیاز به تجهیزات و منابع انرژی از جمله سوختهای فسیلی وجود دارد. افزایش قیمت دلار که ارز اصلی مبادلاتی بین المللی است، موجب افزایش قیمت حاملهای انرژی و سایر تجهیزات مورد نیاز برای تولید این محصولات میشود. این افزایش قیمت، منجر به افزایش هزینه انرژی در خطوط تولید میشود. به همین دلیل تولیدکنندگان برای جبران هزینه، قیمت محصولات خود را افزایش میدهند.
در ادامه به بررسی تاثیرات نوسان قیمت دلار بر روی هر بخش از این بازار خواهیم پرداخت.
تاثیر قیمت دلار در بازار آهن
یکی از مواد اولیه پرمصرف در صنعت لوله و اتصالات، آهن و انواع آلیاژهای فولادی است. قیمت محصولات فولادی در بازار ایران، متاثر از دو نرخ دلار نیمایی و دلار آزاد است. هر یک از این نرخها تاثیرات خاصی بر قیمت فولاد در بورس کالا و بازار آزاد دارند. نرخ دلار نیمایی، کمتر از دلار آزاد است. قیمتها در بورس کالا وابسته به نرخ این ارز هستند و بر اساس این نرخ تعیین میشوند.
در بازار آزاد، قیمتها وابسته به نرخ دلار آزاد هستند و به طور دقیقی بر اساس قیمت آن تغییر میکنند. بازار فولاد در سالهای گذشته نسبت به نرخ دلار حساسیت بیشتری پیدا کرده است. به این صورت که قیمت محصولات فولادی هم روند با قیمت دلار تغییر میکنند.
قیمت دلار بر روی قیمت نفت و انرژی به طور مستقیم اثرگذاراست. به طوری که بر طبق مطالعات انجام شده، رابطه بین قیمت نفت خام، شاخص قیمت فولاد و شاخص دلار در سطح جهانی یک سویه است. به این معنی که قیمت نفت خام به طور اختصاصی تابع نوسانات خود است. در مقابل، شاخص قیمت جهانی فولاد هم از قیمت خود و هم نوسانات قیمت نفت خام تاثیر میگیرد. بنابراین زمانی که شاخص قیمت نفت افزایش پیدا میکند، قیمت آهن کیلویی نیز افزایش مییابد.
با افزایش نرخ دلار، ارزش کالای ایرانی در بازار جهانی به شدت کاهش پیدا میکند. به این ترتیب از یک طرف جذابیت قیمت کالای ایرانی برای مصرفکننده خارجی بالا میرود و از سمت دیگر، سود کم بازار خارجی برای تولید کنندگان، موجب افزایش قیمتها در بازار داخلی خواهد شد.
در کنار موارد ذکر شده، تاثیر هزینههای جانبی مثل هزینه حمل و نقل تریلی نیز در ایران متاثر از قیمت دلار است. اما مهمترین تاثیر نوسانات قیمت دلار، تاثیر روانی آن بر افزایش قیمت فولاد است که به طور مستقیم قیمت فولاد را دچار نوسان میکند.
تاثیر قیمت دلار بر قیمت لوله گالوانیزه
برای پوشش گالوانیزه بر روی لوله و اتصالات، از مواد مختلفی از جمله روی استفاده میشود. قیمت ورق گالوانیزه به کار رفته در این محصولات، میتواند از قیمت روی اثر بپذیرد. نوسانات قیمت دلار، همواره بر قیمت مواد اولیه نیز موثر است. این امر موجب افزایش قیمت روی و سایر مواد مورد نیاز در پوشش گالوانیزه لوله و اتصالات میشود. بنابراین قیمت این محصولات در بازار افزایش پیدا میکند. میزان عرضه و تقاضا، هزینه مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، هزینه انرژی و قیمت شمش فولاد از دیگر تاثیرات نوسان قیمت دلار بر قیمت لوله گالوانیزه است.
تاثیر تغییرات قیمت دلار بر مواد اولیه پلیمری
قیمت مواد پتروشیمی در بازار ایران، نوسانهای بسیاری دارد. این نوسانها به دلایل مختلفی ایجاد میشود که افزایش قیمت دلار یکی از این دلایل به حساب میآید. اگرچه بسیاری از مواد پتروشیمی و پلیمری، در داخل کشور تولید میشوند، اما به ارزش دلار وابسته هستند. این وابستگی به بخش صادرات این محصولات برمیگردد.
برخی از سایر کشورها، مصرفکنندگان تولیدات کارخانههای پتروشیمی ایران هستند. این مواد تولید ایران، بهعنوان مواد اولیه مورد نیاز برای محصولات مختلف این کشورها مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل این که بهای مواد عرضه شده در داخل کشور باید با محصولات صادراتی متناسب باشد، قیمت این مواد از جمله پلیمرها در داخل نیز افزایش پیدا میکند. ازآنجایی که قیمت صادراتی به نرخ ارز بستگی دارد، بهای هر آنچه از مواد پتروشیمی که در داخل کشور به فروش میرسد نیز به نرخ ارز وابسته است.
نکته مهم دیگری نیز وجود دارد که باید به آن توجه شود. نرخ ارزهایی مانند دلار بهصورت مستقیم روی قیمت نفت ایران موثر است. ارزش محصولات پتروشیمی نیز بر اساس ارزش نفت تعیین میشود و با نرخ ارز در ارتباط خواهد بود.
تاثیر قیمت دلار بر قیمت لوله پلیکا
اگرچه دلار، تنها ارز موثر بر روی قیمت مواد پتروشیمی نیست، اما مهمترین آنهاست. ارزش این واحد پولی نوسانهای بسیاری را در ایران تجربه میکند. علت اصلی این موضوع به تحریمها و مناقشات بین المللی برمیگردد. بههمیندلیل است که بررسی نرخ این ارز، اهمیت بسیاری برای فعالان بازار لوله و اتصالات دارد. لوله پلیکا ، محصولی پلیمری است که از مواد پتروشیمی مشتق میشود. به همین دلیل تمامی تاثیراتی که نوسانات دلار بر روی مواد پتروشیمی در بازار دارد، در مورد تمامی لوله و اتصالات پلیمری از جمله پلیکا نیز صادق است.
سخن پایانی
بازار لوله و اتصالات، یکی از بازارهایی در ایران است که تاثیر بسیاری از نوسانات قیمت دلار میپذیرد. افزایش نرخ دلار، موجب افزایش هزینه مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، هزینه انرژی و سایر هزینههای تولید میشود. این افزایش هزینهها در کنار تاثیرات روانی افزایش قیمت دلار، به افزایش قیمت لوله و اتصالات در بازار ایران منجر میشوند.
رپورتاژ آگهی
دیدگاه بگذارید