انکار چیست و چرا از مکانیسم دفاعی انکار استفاده می‌کنیم؟

dell ghatar.com ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ دیدگاه ۱۳

مکانیسم انکار (denial) یکی از انواع مکانیسم‌های دفاعی معرفی‌شده زیگموند فروید است. این مکانیسم دفاعی به‌معنای نادیده‌گرفتن واقعیت و تلاش برای اجتناب از حقیقت دردناک است. به‌نقل از پلتفرم روان درمان، این سازوکار روانی وقتی رخ می‌دهد که افراد با موقعیت سخت و چالش‌برانگیزی روبه‌رو شوند؛ در این حالت ممکن است افراد به‌دلیل ناتوانی در پذیرش اتفاق دست به انکار بزنند.

مکانیسم دفاعی انکار چیست؟

نکته مهم این است که مکانیسم دفاعی انکار، مانند دیگر سازوکارهای دفاعی، در سطح ناخودآگاه رخ می‌دهد و افراد معمولاً از اینکه در حال انکارکردن واقعیت زندگی‌شان هستند آگاهی ندارند. رفتار انکار یا نادیده‌گرفتن واقعیت می‌تواند در نتیجه تلاش‌های روان انسان برای حفظ آرامش و اجتناب از اضطراب، به یک رفتار و عادت تبدیل شود.

مکانیسم دفاعی انکار چطور کار میکند؟

چرا از مکانیسم دفاعی انکار استفاده می‌کنیم؟

استرس‌های زندگی، اتفاقات مضطرب‌کننده و رویدادهای دردناک، به فردی که در حال تجربه این شرایط است فشار زیادی وارد می‌کند. یکی راه‌های رهاشدن از تنش‌ها و کسب آرامش، انکار کامل یا جزئی اتفاقات و احساسات است. انکارکردن به فرد این امکان را می‌دهد تا از احساس ناخوشایند خود فرار کنند و آنچه در حال اتفاق است به‌شکلی متفاوت درک کند.

افراد دارای مکانیسم‌های دفاعی انکار چه نشانه‌هایی دارند؟

مهم‌ترین نشانه استفاده از مکانیسم دفاعی انکارکردن حقیقت است. طبق آنچه که در پلتفرم روان‌درمان آورده شده است، مکانیسم انکار نشانه‌های گسترده‌ای دارد که افراد ممکن است دو یا چند نمونه از آن‌ها را تجربه کنند. برخی از نشانه‌های مکانیسم دفاعی انکار عبارت‌اند از:

  • نپذیرفتن حقیقت
  • اجتناب از پذیرش مسئولیت
  • احساس جدایی از هیجانات
  • صحبت‌نکردن درمورد اتفاقات
  • بهانه‌تراشی و تلاش برای صحبت‌نکردن درباره موضوع

انواع مکانیسم دفاعی انکار

مکانیسم دفاعی انکار به ۳ شکل رخ می‌دهد و هدف هر یک از آن‌ها تنها محافظت از سلامت روانی افراد است. انواع مکانیسم‌های دفاعی عبارتند از:

۱. انکار واقعیت: نادیده‌گرفتن اتفاقات رخ‌داده در گذشته یا رویدادهای حال حاضر زندگی

۲. انکار تقصیر: مقصر دانستن فرد یا افراد دیگر و سلب مسئولیت از خود

۳. انکار کوچک‌شماری: بی‌ارزش و بی‌اهمیت‌دانستن اتفاقات بزرگ و مهم

انواع مکانیسم دفاعی انکار

تأثیر مکانیسم دفاعی انکار بر زندگی

طبق اطلاعات گفته‌شده در پلتفرم روان‌درمان، استفاده از مکانیسم دفاعی انکار در مواجهه با مشکلات و چالش‌های زندگی می‌تواند اثرات مثبت و منفی بگذارد. انکار واقعیت از یک سو، کاهش فشار روانی در کوتاه‌مدت را رقم می‌زند، اما در طولانی‌مدت مشکلات جدی‌تری را برای افراد ایجاد می‌کند.

تأثیرات مثبت مکانیسم دفاعی انکار در کوتاه‌مدت عبارتند از:

  • کاهش استرس و اضطراب
  • ایجاد فرصت تفکر
  • احساس امنیت کوتاه‌مدت
  • اجتناب از هیجانات منفی
  • مشکل در مواجهه با واقعیت

تأثیرات منفی مکانیسم دفاعی انکار این موارد را شامل است:

  • افزایش احساس ناامنی و اضطراب در بلندمدت
  • ناتوانی در حل تعارض‌ها و بحران‌ها
  • کاهش کیفیت زندگی
  • مشکل در روابط بین‌فردی
  • تشدید اختلالات روانی

چگونه از مکانیسم دفاعی انکار عبور کنیم؟

مدیریت و کاهش استفاده از مکانیسم دفاعی انکار به آگاهی و تلاش فرد برای مواجهه با واقعیت نیازمند است. راهکارهایی که در ادامه می‌خوانید می‌تواند به شما در کنترل و عبور از رفتارهای مربوط به مکانیسم انکار کمک کند.

مراجعه به روانشناس

همان‌طور که افراد برای دیگر مشکلات مربوط به سلامت روان خود به روانشناس مراجعه می‌کنند، می‌توانند با مراجعه به پلتفرم روان‌درمان، از بهترین متخصصان برای حل مشکل انکار خود کمک بگیرند. روانشناس با استفاده از دانش، تخصص و تکنیک‌های کارآمد، می‌تواند به افراد در کاهش رفتار انکار کمک کند.

افزایش آگاهی

اطلاع افراد از اینکه در حال انکار واقعیت هستند، به تلاش برای مدیریت، کنترل و شناسایی موقعیت‌هایی می‌انجامد که از انکار استفاده می‌کنند.

تلاش برای مواجهه با واقعیت

بهتر است به‌جای فرار از واقعیت، فرد تلاش کند تا در یک فرایند مشخص و به‌مرور زمان، با مشکلات و واقعیت‌های ناخوشایند زندگی مواجه و برای رفع آن‌ها با کمک یک روانشناس خوب اقدام کند.

دریافت حمایت اجتماعی

برقراری ارتباط با دوستان، خانواده و دریافت حمایت‌های اجتماعی می‌تواند به فرد کمک کند تا با واقعیت‌های سخت و دردناک زندگی خود راحت‌تر مواجه شود و از انکار آن‌ها فاصله بگیرد.

پلتفرم روان‌درمان، مکانی مناسب برای رفع مشکلات مرتبط با سلامت روان

مکانیسم دفاعی انکار یکی از روش‌هایی است که افراد برای محافظت از خود دربرابر اضطراب و تنش‌های روانی از آن استفاده می‌کنند. اگرچه انکار در کوتاه‌مدت می‌تواند مفید باشد، استفاده مداوم از آن به مشکلات جدی‌تری می‌انجامد. برای دریافت کمک می‌توانید به تخصصی‌ترین مرجع سلامت روان و رزرو نوبت آنلاین یعنی پلتفرم روان‌درمان مراجعه کنید. امکانات پلتفرم روان‌درمان، به شما امکان مشاهده، بررسی رزومه و رزرو نوبت آنلاین با متخصصان روانشناسی و روانکاوی را می‌دهد.

5 1 رای
امتیازدهی به مطلب

جدیدترین مطالب قطار وبگردی را از دست ندهید!

شاید این مطالب را هم بپسندید

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
جدیدترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx