مراسم قهوه در کشورهای مختلف
dell ghatar.com ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ دیدگاه ۲۷
قهوه بهانهای برای جمع شدن به دور هم یا لحظهای توقف در تنهایی و آشنا شدن با فرهنگ یک مقصد جدید است. از کوچههای شلوغ اتیوپی و یمن تا کافههای دنج پاریس، فنجان قهوه در هر نقطه از جهان پیام خاصی را میرساند.
در این مقاله با مراسم قهوه در کشورهای مختلف آشنا میشوید؛ سنتهایی که به طرز تهیه قهوه محدود نمیشوند، بلکه مهمترین کارکردشان ایجاد پیوند بین افراد در یک زمینه اجتماعی است.
اتیوپی: مراسم بونا در خاستگاه قهوه
اتیوپی که به باور بسیاری خاستگاه قهوه است، مراسمی سنتی و خاص به نام بونا دارد. این مراسم چندین ساعت به طول میانجامد و شامل مراحل مختلفی از جمله برشتهکاری دستی دانههای سبز قهوه، آسیاب کردن آنها و دمآوری قهوه در جبنه (ظرف سنتی قهوه اتیوپی) است. جبنه به یک کوزه سفالی با گردن باریک شباهت دارد.
اعضای خانواده، اقوام و دوستان برای تبادل اخبار و روایت داستانهای جدید و قدیمی دور هم مینشینند و در فضایی پر از عطر قهوه منتظر آمادهسازی نوشیدنی میمانند. بعد از آن، قهوه را با شکر و حتی نمک سرو میکنند و اغلب در کنار آن، نان سنتی یا پاپکورن میخورند.
در بعضی نقاط اتیوپی، مراسم بونا شامل سه دور سرو قهوه است: فنجان اولی غلیظ و قوی است و دومی و سومی ملایمتر میشود. جالب است بدانید تقریباً همه مراحل مراسم بونا را زنان انجام میدهند.
ترکیه، فنجانی که آینده را میخواند
فرهنگ و تاریخچه قهوه ترک با قدمت پانصدساله جایگاه ویژهای برای آن در ترکیه، کشورهای منطقه مدیترانه و خاورمیانه رقم زده است. در این روش معروف دمآوری، قهوه آسیابشده بسیار ریز را با آب سرد و شکر در جذوه (قهوهجوش کوچک مسی) میریزند و با حرارتدهی ملایم آن، نوشیدنیای غلیظ و کفدار به دست میآورند.
دمآوری قهوه ترک با چرخاندن جذوه در تابه داغ پر از شن هم یکی از باستانیترین سنتهای قهوه در ترکیه است.
مردم ترکیه قهوه ترک را بعد از آماده شدن در فنجانهای مخصوص کوچکی به نام دمیتاس میریزند و صبر میکنند تا ذرات معلق آن تهنشین شود. جالب است بدانید برخی پس از نوشیدن قهوه ترک، فنجان را برمیگردانند تا تهمانده قهوه طرحهایی ایجاد کند. کمی بعد، از تفسیر نقش تفالهها برای گرفتن فال قهوه یعنی همان پیشگویی آینده استفاده میکنند.
شاید اگر بدانید کلمه صبحانه در زبان ترکی (kahvalti) به معنای وعده «قبل از قهوه» است یا اهالیِ این زبان رنگ قهوهای (kahverengi) را از نام قهوه الهام گرفتهاند، میزان شیفتگی مردم ترکیه به این معجون سنتی و مراسم نوشیدن آن را بهتر درک کنید.
ایتالیا: اسپرسو در کافههای پرجنب و جوش
ایتالیا، با کافههای پرجنب و جوش و اسپرسوهای خوش عطر، بهشت عاشقان قهوه است. اسپرسو به صورت خالص یا پایه نوشیدنیهای ترکیبی مانند کاپوچینو، لاته و ماکیاتو محبوبیت خاصی در ایتالیا دارد.
اسپرسو در ایتالیا پادشاهی میکند اما مراسم نوشیدنش سادهتر از چیزی است که فکر میکنید؛ صبحها مردم در کافههای شلوغ، سرپا میایستند، یک شات اسپرسو سفارش میدهند و در چند ثانیه مینوشند.
جالب اینجاست که ایتالیاییها قهوه را با ساعت تنظیم میکنند. صبح زود اسپرسو، بین صبح تا ظهر کاپوچینو و عصر دوباره اسپرسو. اینجا کسی قهوه را در لیوان بزرگ نمینوشد.
فرانسه
ژاپن، قهوه با چاشنی آرامش
ژاپن به مراسم سنتی چای معروف است، اما قهوه هم در میان مردم این کشور شرق آسیا جایگاه ویژهای دارد. قهوه فیلتری یا قطرهای که با عبور آب داغ از بین ذرات قهوه آسیابشده روی یک فیلتر تهیه میشود، از محبوبترین روشهای دمآوری قهوه در ژاپن است. این محبوبیت به حدی رسید که ژاپنیها در سال ۲۰۰۴ وی ۶۰ را برای تکامل تهیه قهوه به این روش اختراع کردند.
مراسم تهیه قهوه سرددم در ژاپن هم به نوعی مراقبه شباهت دارد؛ دانهها را بعد از آسیاب کردن با درجه درشت، در آب سرد غوطهور میکنند. جریان قطرهقطره قهوه تا ساعتها ادامه دارد و نتیجه آن قهوه شفاف، قوی و خوشطعمی است که در خانهها و کافههای ژاپن طرفداران زیادی دارد.
باید تاکید کنیم که مراسم قهوه ژاپنیها با صبر، آرامش و توجه به جزئیات معنی پیدا میکند.
مکزیک: قهوه دِ اُلا و طعمهای سنتی
قهوه دِ اُلا (Café de Olla) نوشیدنی سنتی مکزیک است که با قهوه آسیابشده، دارچین، میخک و شکر بهدستآمده از نیشکر مکزیکی (پیلونسیو) در دیگهای گلی یا سفالی تهیه میشود.
مکزیکیها قهوه دِ اُلا با طعم شیرین و ادویهای را معمولاً در فنجانهای گلی برای صبحانه یا عصرانه سرو میکنند و درون فنجان هم برای ایجاد عطر و طعم قویتر، چوب دارچین میگذارند.
کلمبیا، از مزرعه تا فنجان
کلمبیا سومین تولیدکننده بزرگ قهوه در دنیاست، پس بیراه نیست اگر بگوییم که اینجا از مزرعه تا فنجان فاصله چندانی ندارد. مراسم قهوه در کلمبیا بخشی از زندگی روزمره است نه یک آیین خاص.
کشاورزها دانهها را با میچینند و بعد از خشک کردن آنها به سراغ برشتهکاری میروند. محبوبترین نوع قهوه در کلمبیا تینتو یا همان قهوه سیاه ساده است که در لیوانهای کوچک یا حتی ظرفهای پلاستیکی حتی کنار جادهها سرو میشود.
مردم کلمبیا همه جا از خانه و مزرعه تا بازار، قهوه را با هم مینوشند و گاهی همراه آن یک تکه نان شیرین میخورند.
سایر کشورها
قهوه در بسیاری از کشورهای دیگر نیز مراسم و آداب و رسوم خاص خود را دارد. در کشورهای عربی، طرز تهیه قهوه عربی را با ادویههایی مانند هل و زعفران پیش میبرند، آن را در ظرف مخصوصی به نام دله به اصطلاح «میپزند» و در فنجانهای کوچک بدون دسته سرو میکنند.
قهوه، زبان مشترک مردم دنیا
آمادهسازی قهوه در مناطق مختلف دنیا اصول کموبیش یکسانی دارد: برشته کردن دانهها، آسیاب و استفاده از آب داغ (یا سرد) برای بیرون کشیدن طعم و عطر. اما همین فرایند و اصول ساده در هر فرهنگ به شکل و رنگ خاصی درمیآید. در اتیوپی و کشورهای عربی اصلیترین پذیرایی مهمانی است، در ترکیه نوشیدنی ملی پیشگو و در ایتالیا یک عادت تخلفناپذیر. شاید راز قهوه همین باشد: همه جا هست، اما به شکلهای متفاوت و هر جا باشد عامل پیوند افراد با هم میشود.
انتخاب قهوه مناسب
هرجای دنیا که زندگی کنید، انتخاب قهوه مناسب مهمترین راه لذت بردن از مراسم قهوه مورد علاقه شما است. گونه قهوه، درجه و ظرافت برشتهکاری دانهها و نحوه بستهبندی و نگهداری آنها بر طعم و عطر نوشیدنی نهایی تأثیر زیادی میگذارد. پس بهتر است برای انتخاب قهوه تازه و باکیفیت به فروشگاههای تخصصی قهوه مراجعه کنید و از کارشناسان فروششان راهنمایی بخواهید.
برای تجربه طعمهای اصیل قهوه، فروشگاه قهوه ریو را با مجموعهای متنوع از قهوههای مرغوب مزارع سراسر جهان به شما توصیه میکنیم.
جدیدترین مطالب قطار وبگردی را از دست ندهید!